Hemsida Om oss själva Vintjärn Flugor och Fiske Vänner

 

MÅNADSDAGBOK 2018


2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

 

   JANUARY 2018

 

 

Nyårsaftonen firar vi tillsammans med Robert och hans familj, som helgen till ära bilar upp från Karlstad. Med god mat, champagne och förhoppningar om ett Gott Nytt År celebrerar vi 12-slaget - och inledandet av ännu ett solvarv. Ett par dagar senare reser vi ner till Strängnäs för att ta det obevekliga avskedet av Elisabeth, Bibis syster. En tung dag för Bibi som delat såväl barndom, som ungdom och vuxen ålder med sin jämnåriga syster. Under samlingen efter ceremonin i domkyrkan håller Bibi ett improviserat tal som innehåller hågkomster från systrarnas gemensamma uppväxt i Stockholm och Karlstad. En dag av tårar, kärlek - och ett vemodigt överlämnande.


 

 

 

Nu kommer snön på allvar, och ställer som vanligt till besvärligheter för oss som bor en smula avsides. Vi kan inte vänta oss att alltid komma ut med bilen efter nattliga snöfall, och blir vid ett par tillfällen instängda, till synes för gott. När vi ibland obehindrat kan ta oss ner till Svärdsjö, bunkrar vi upp rejält med mat för att vara på den säkra sidan. Men.... nu vänder året, och trots talrika snöbyar och pinande vindar får vi också uppleva enstaka riktigt vackra dagar och flera spetakulära solnedgångar.

 

 

 

För över 30 år sedan tillbringade jag ett vinterhalvår i Söderhavsmiljö. Jag flugfiskade ett par månader i New Zealand, innan jag fortsatte till Tonga-öarna. Min fluga "Balsa-getingen" var särskilt attraktiv, och blev många öringars fall. Jag gav några exemplar till vännen Even Rise, sedermera bosatt i NZ. Han blev förtjust i flugan, och introducerade den i fiskekretsar. Döm om min förvåning när jag några år senare fick en flugfiske-kalender från The NZ Calender Company, där min fluga figurerade på ett av uppslagen? Skaparna av den påkostade kalendern var Nancy och Brian Tichborne. För vackra akvareller svarade Nancy.


Texten lyder:
A true exotic! This fly is from the vice of talented Swedish tier Rolf Ahlkvist. Cleverly constructed in balsa wood and hand painted it is an incredible floater. A most unusual fly which adds a new dimension to fly tying in New Zealand.
 

 

 

   DECEMBER 2017

 

 

Nu sänker sig mörkret över skog och sjö, och kylan sveper in över markerna. Vinterdagen är kort och drar bort med vår breddgrads typiska snabbhet. Det tycks som att solen gör horisonten i väster röd under bara några ögonblick - och sedan är den försvunnen. Långa vinterkvällar lockar till läsning framför brasan. En författare som jag av och till läst genom alla år är engelsmannen P.G. Wodehouse. När jag för en tid sedan räknade hans böcker i min bokhylla fann jag till min förvåning över åttio romaner och novellsamlingar. Dags kanske att läsa om några av böckerna ur hans digra produktion.


 

 

 

Genom Elisabeths bortgång är julen inte till någon riktig glädje för vare sig Bibi eller mig. Bortsett från julaftonen, då vi blev bjudna till Henrik och hans familj i Gustafs, gör vi inga särskilda anstalter för att fira helgen. Ett rejält snöfall förändrar miljön radikalt, och drar ett mjukt heltäckande bolster över grästuvor, uppstickande stubbar och stenar. Särskilt dekorativ framstår sommarens "ärtställning" med sitt intrikata vågmönster av nyfallen snö.

 

 

 

En människa
gör ingen sommar.
Men två
gör vintern mindre kall.

 

 

 

 

   NOVEMBER 2017

 

 

För att hålla den amerikanska traditionen vid liv på svensk botten, gröper Bibi ur en jättelik pumpa och skär ut ögon, näsa och mun i ytskiktet. Ett par nätter pryder det skräckinjagande belätet vår trappa, väl synligt efter att hon placerat ett stearinljus i dess inre. Inkråmet förvandlas genom Bibis försorg till en läcker pumpa-paj. Innan lövfällning, snöfall, mörka nätter och isiga vindar, den allra sista höstbilden från Vintjärn. På den här vägen lämnade jag en gång byn för arbete på annat håll, och på den här vägen återvände jag med glädje i hjärtat efter mångårig exil. 

 

 

Tillsammans med Bibi årets sista fisketur på Ågsjön i gråväder, och med en bitande nare från norr. Viken är kantad av spröda nyisflak, som vi får ta oss igenom innan vi når öppet vatten. En smula uppgivet och med frusna händer fiskar jag, utan förhoppningar, en stor streamer i det krusade vattnet mellan Stenbovikens stelnade vassruggar. Ekan vid Långvintjärn drog jag upp och vände för en dryg vecka sedan, och nu gör vi detsamma med den i Ågsjön. Ännu en säsong är över.

 


 

 

 

Vid månadens slut kommer vintern med ymnigt snöfall, mörker och smygande kyla. Bibi reser till Strängnäs för att se till sin syster Elisabeth, som har varit sjuk en längre tid. Själv tar jag bilen till Falun och lasarettet för ett par dagars hälso-kontroll med bl.a dator-tomografi och röntgen på agendan. Bibi kommer med tåg till Falun efter den korta sejouren i Strängnäs, och tillsammans kör vi hem till Vintjärn och snön. Redan dagen därpå får vi telefonsamtalet, som berättar att Elisabeth har avlidit under natten. En kär vän och syster har gått ur tiden. Vi saknar henne.

 


 

 

   OKTOBER 2017

 

 

Jag inleder månaden med att tillverka en samling balsa-getingar. De har i många år varit mitt signum, och jag gör dem gärna i stora satser för att spara tid. Och fisket? Ja, det har varit riktigt dåligt i år. Mina sjöar och tjärnar är inte sig lika. Vattenståndet lågt, gamla ståndplatser försvunna och attraktiva vassruggar likaså. Efter en sommar som till synes bjudit på en myckenhet av regn borde det egentligen se annorlunda ut. Men meteorologerna kan berätta att det visserligen regnat ofta, men för det mesta i små skurar som tillsammantagna inte räcker för att fylla sjöarna till brädden. Tre eftermiddagar i min eka på Ågsjön, med Långöa i blickfånget, ger inte ett enda hugg. 

 

 

Två byggnader, en stor och en mindre. Båda inramade av höstlig skog. Den större är en kvarleva från gruvbrytningens dagar och avänds inte längre. Som ett varnande pekfinger höjer den sig över trädtopparna, väl synlig från landsvägen och byn. Snart byter landskapet skepnad – och ännu en sommar går till historien.

 


 

 

 

För andra året i följd hyr Göran vår lillstuga i samband med älgjakten. Han tillhör Grycksbo-laget, som har sina jaktmarker i närliggande skogar. Bortsett från en rejält regning och kylslagen dag, är vädret nådigt och jakten lyckad. Göran ser från sina två pass 5-6 älgar, men anser avståndet vara i längsta laget och håller inne sina skott, vilket hedrar honom. Tillsammans med min far, som sällan missade en älgjakt, satt jag för många år sedan tillfälligtvis på pass, men någon jägare blev jag aldrig. Historierna om älgar som sköts, och älgar som kom undan minns jag. Vid köksbordet delande en enkel måltid, Göran och jag.
 

 

 

   SEPTEMBER 2017

 

 

Klättrar med en viss möda upp till av-verkningsytan på berget söder om Tjärn. Terrängen på hygget består av grov-sten, lömska hål, spretiga stubbrötter och allsköns smärre hinder – men utsikten är magnifik. S ittande med ryggen mot en skrovlig sten uppäcker jag att min närmaste omgivning är bräddfull av lingon. På bara fem minuter fyller jag en plastkasse med fullmogna bär, som ikvällningen blir fyllning till en läcker bärkaka genom Bibis försorg.


 

 

 

Ett alltid lika välkommet besök av Värmlands-konstnären Peter Jansson, som vanligt med skissblocket under armen, redo att samla intryck för sitt akvarell-måleri. Ett besök brukar också innefatta en fisketur till mitt favorit-vatten för några timmars gädd-flugfiske. Jag överlåter till vår gäst ett äldre flugspö, försett med en klassisk DAM-rulle och en något sliten fluglina, som länge stått oanvänt i en vrå på vinden. Vi sätter ekan i vattnet, och innan Peter knappt hunnit bekanta sig med sin nya utrustning krokar han dagens första gädda.

 


 

 

 

När tillfälle ges besöker vi gärna Missionshuset i Boda, och dess föreståndare och pastor, Jan-Olov Råsmark. Lokalen är anspråkslös och måttfullt dekorerad med Kristi Kors i blickfånget, rader av träbänkar för trötta ben, och med en tramporgel av äldre modell i ett av hörnen. Pastor Råsmark själv är lågmäld, vänlig och medmänsklig – och bjuder gärna på en kopp KRAV-kaffe till förmån för miljön och kaffebönderna i främmande land.
En präst i Svärdsjö fick frågan: "Finns det några verkligt andliga medlemmar i er församling?" Svaret blev: "Nej inte många, men de som finns hittar du i Boda Missionshus."
 

 

 

   AUGUSTI 2017

 

 

Någon riktig sommar tycks det inte bli. Redan är vi inne i den första höstmånaden, mörkret kommer tidigt och vinden har blivit märkbart kyligare. Vill man njuta av en skön kväll utomhus får man passa på. När solen i kvällningen sjunker ner bakom skogsridån och vårt hus hamnar i skugga, kan vi fånga de sista värmande strålarna vid den gamla stenmuren där vi placerat bänk och bord. Med en butelj Jose Cuervo Tequila, en present från Bibis syster Elisabeth, behåller vi värmen när skymningen kommer smygande.
Månadens läsning, Ingela Strandbergs diktsamling "Men kråkorna visste ingenting". Bifogar kortdikten Deklaration som har bitit sig fast. Tänkvärd – eller inte?


 

 

 

En årligt utmaning är att hjälpligt hålla marken närmast huset fri från högt gräs. Vi engagerar vännen Jörgen, som med sin röjsåg frejdigt rensar undan den frodiga grönskan runt knutarna. Några dagar senare kommer Åke med fyrhjuling plus släp, och hjälper oss frakta bort det halvtorra gräset. Bibi gläder sig åt att få "åka hölass" som i sin barndoms dagar.
Efter avverkningen förra året, som frilade tidigare skuggad mark, har gräset under sommarens lopp växt från ingenting till bitvis väl över manshöjd.

 


 

 

 

Från USA kommer Rachel, dotter till Marsha och Charles. En dag tar vi henne med till Falun för att visa henne stan och handla ett och annat. Vi passerar Kristine Kyrka, och på en ingivelse öppnar vi porten och går in. Kyrksalen är tom, vi sätter oss en stund och tar in stillheten. Rachel är en begåvad sångerska, och på vår uppmaning ställer hon sig under predikstolen och framför Ave Maria, a capella. Akustiken är enastående, och Rachels ljuvliga röst klar och ren som kristall. Ytterligare några kyrkobesökare har anslutit, och sitter andäktigt lyssnande. Vi delar gärna upplevelsen med dem.

 

 

 

 

   JULI 2017

 

 

Jag tog mig upp på kraftlednings-höjden häromdagen för att besöka ett av mina kantarell-ställen. Men …. efter den senaste avverkningen fann jag platsen tillplattad av tunga skogsmaskiner och fylld av grenar, bark och bråte. Jag avskyr kalhyggen, men i rättvisans namn ska sägas att de ibland kan öppna landskapet, vidga vyerna och som i det här fallet bjuda på en obruten horisontlinje från öster till väster. Jag tog en bild innan jag snubblade ner till vägen igen. Bara ett par dagar senare hittade vi ett stort bestånd av de vackra svamparna bara femtio meter från husknuten. Tala om att gå över ån efter vatten!
 

 

 

Det här är den regnigaste, kallaste och blåsigaste sommaren i Sverige sedan år 1862, berättar meteorologerna. Varje kväll slår vi på TV:n och väderleks-rapporten i förhoppningen om att ett högtryck, tillfälligtvis placerat över Brittiska öarna, ska ta kursen mot södra Norrlands inland med solsken, blå himmel och ljumma vindar. Men kväll efter kväll grusas våra förhoppningar. Om någonting positivt kan sägas om regnet, förutom att det fyller på en sjunkande grundvatten-nivå i delar av landet, är att nerfallet under enstaka dagar bjuder på spektakulära regnbågar. Fast någon kruka med guldmynt vid regnbågens fot är inget vi räknar med.


 

 

 

Ett oväntat besök livar alltid upp tillvaron. Ett av dessa är när vännen Margit en dag kommer och knackar på i sällskap med sin man, sin son Erik, sonens mexikanska fästmö och fästmöns mamma. Bibi, som flankerar gruppen, gläder sig åt att få motionera sina spanska språk-kunskaper vilka under senare år fått ligga i träda.

 

 

 

   JUNI 2017

 

 

Vädret i slutet av maj månad tycks ha satt trenden för den här sommaren. Enstaka varma dagar med solglimtar mellan molntapparna, men i övrigt regn, hårda vindar och drivande dimslöjor. I motsats till oss trivs däremot växtlig-heten förträffligt i det sura vädret, och gräset på vår äng skjuter i höjden i en takt som aldrig förr. De aspskott som älgen förra månaden betade av kommer återigen upp i än större antal, och vi har förlikat oss med tanken på att fortsättningsvis få en skog av aspar där tidigare barrskogen var allena-rådande.

 

 

 

Bibi tillbringar några dagar i Karlstad hos vännerna Marianne och Per-Olof. Jag hämtar henne med bilen efter hennes sejour i Värmland, och på väg tillbaka gör vi en avstickare till Nora, en stad som varken hon eller jag tidigare besökt. Nora är en av Sveriges bäst bevarade ”trästäder”, med byggnader i huvudsak från 17- och 1800 tal, vilket ger stan en lätt ålderdomlig framtoning. Bebyggelsen domineras av Nora kyrkas 55 meter höga torn. Vi tar turbåten ”Plaskus” över Nora-sjön till Alntorpsö där Ingrid och Ola Hoelstad driver ett café, bakar surdegsbröd och bjuder på olika evenemang. Trevligt besök i deckar-författarinnan Maria Langs stad.
 

 

 

Värmlands-konstnären Peter Jansson brukar besöka oss en eller ett par gånger om året, alltid med skissblock och akvarell-färglåda i bagaget. Hans motiv är oftast hämtade från lantliga miljöer, och efter att han stiftat bekantskap med vår gårdsräv var det oundvikligt att vår bepälsade vän förr eller senare skulle dyka upp i hans produktion. För en tid sedan fick vi i brevlådan en bunt prydliga korrespondens-kort med ”Räv i Vintjärn”. För dig som vill veta mer, ta gärna en titt på Peters hemsida www.peterjanssonart.com

 

 

 

 

 MAJ 2017

 

 

Äntligen är sommaren här, och man kan sträcka ut sig i vitsipps-backen, njuta av värmen och läsa en god bok. Roald Dahls ”Matilda” , med härliga illustrationer av Quentin Blake, är det roligaste jag läst på mycket länge. Rekommenderas, fast det hjälper förstås att vara en smula barnslig. Efter rikliga regn, och mellandagar av intensivt solsken kommer markerna till liv – och grönskan breder ut sig, inte bara över vår gamla äng utan även över torrare mark, där före avverkningen barrskogen härskade. Ett par kvällar när skymningen börjat sänka sig över skogen får vi besök av en älg, som majestätiskt kliver omkring och betar av de späda bladknopparna från mängden av asp-skott som skjuter upp ur myllan.

 

 

 

Sommaren, som föreföll vara på väg kommer av sig vid mitten av månaden. Den ideliga växlingen mellan ösregn, hällande solsken, stormvindar och kyliga nätter tar på krafterna och stukar alla intentioner. På grund av den ständigt föränderliga vädersituationen blir det svårt att planera någonting för nästa dag, och man stannar gärna i sängen en extra timme varje morgon. Lethargi är ordet jag söker. Jag slår för säkerhets skull upp det i min gamla upplaga av Nordisk Familjebok – och får svaret ”sömnliknande slöhets-tillstånd.” Masar mig upp till min flugverkstad och binder håglöst en ”Muddler Minnow” på 10-ans streamer-krok. Någon gång lär den väl komma till nytta.
 

 

 

Ytterligare en oljemålning av autodidakten och bykonstnären Elov Vestgren från Vintjärn. Motivet är från Ågsjön och visar ett båthus i en sandig vik av sjön. Under mina barnaår bodde vi grannar med Elov och hans fru. Deras dotter Birgitta och jag var jämnåriga, och lekte ofta tillsammans vid bäcken som rann mellan våra hus. Jag minns att jag vid enskilda tillfällen såg Elov stå vid sitt staffli iklädd målar-rock och med pensel i handen. Hans motiv är nästan uteslutande hämtade från byn och byns närmaste omgivningar, och hans tavlor pryder många väggar i vårt lilla samhälle.

 

 

 

 

 

 APRIL 2017

 

 

Utsikt från en sjuksäng. Ett våldsamt fall på årets sista isgata resulterar i en hjärnblödning - och ett par dagar på Falu lasarett. En datortomografi-bild tagen vid månadens slut visar lyckligtvis att skadan läkts - men en obehagligt upplevelse var det.
Valborgsmässo-afton.Efter en osedvanligt kylslagen april, kommer våren till Vintjärn. Med en flammande brasa besvärjer vi kylan, smälter de sista snödrivorna, skjuter fräsande raketer mot kvällshimlen och ser fram emot ljumma vindar, blått vatten och gröna löv. Vi gläder oss åt att bo i en trivsam by, fjärran från världens larm och stridigheter - och från en höjd norr om Solgruvan utsikt över vida skogar. Jo, vi har det egentligen ganska bra.
 

 

 

Litet nostalgi igen. Bilden från Folkskollärar-seminariet i Karlstad, där vi under vår studietid startade en liten jazz-grupp till vår egen och andras förnöjelse. Basen trakterade Staffan, själv spelade jag klarinett, Janne skötte tangenterna och Bengt tog hand om rytmiken. Det var femtio-tal och swing var den musikstil som vi helhjärtat anammade. Till våra förebilder hörde, i olika konstellationer, Benny Goodman, Teddy Wilson, Gene Krupa och Lionel Hampton. Och oj, vad trevligt vi hade när vi spelade upp till dans.
 

 

 

Elof Vestgren, självlärd målare från Vintjärn, kan vi tacka för en omfattande dokumentation av bymiljöer från 1920-talet och fyra årtionden framåt. På pannåer och masonit återgav han med pensel och oljefärger byggnader som, om de alls finns kvar, till stor del har förändrats genom åren. Sommartid satte han gärna upp sitt staffli utomhus, och trots att myggen stundtals sved i skinnet målade han ärligt och med stor noggrannhet det ögat såg. Vår egendom, som på den tiden kallades Jannisgården, blev även den förevigad av Elof på en målning daterad 1943. Då skymde inga högvuxna träd utsikten ner mot sjön. Genom spjälorna i grinden kunde han se vattnet och även den lilla ön. Elof är borta, våra samtal minns jag.

 

 

 

 MARS 2017

 

 

Vi tar avsked av en vinter som, bortsett från enstaka riktigt kalla dagar, inte liknar de vintrar vi vant oss vid. Rejäla snöfall av och till, men också regn i omgångar med råkalla och fuktiga vindar av den där sorten som skär genom märg och ben. Nu dräper vi vintern enligt en gammal ritual, som börjar med att vi med spett och spade hackar loss is-pansaret som lägrat sig på gårdstunet. Vintern, symboliserad av en av Bibis sticketomtar, är över och det är dags att möta våren. Snötäcket sjunker snabbt undan, snö hasar ner från takkanten, tranorna har landat vid Tjärn, hackspetten slår trumvirvlar på torra träd - och för första gången kan vi dricka en kopp kaffe sittande med ryggen mot den soluppvärmda söderväggen.
 

 


 

En blåsig dag eldar vi upp de stora rishögar, som fortfarande ligger kvar efter förra årets avverkning, och som under vintern stuckit upp som toppiga öar i ett hav av snö. Med en smula hjälp av gamla ljus-stumpar och den kraftiga vinden får vi snart fart på det fuktiga riset, och när elden väl har fått grepp kan ingenting hejda den. Brandspridnings-faran är försumbar, och vi kan se ris-kasarna glöda natten igenom tills de på morgonen förvandlats till små pyramider av väl utbrunnen aska. Vi har valt bästa möjliga tid för vår insats - och vår-ritualen är fullbordad.
 

 

 

Ett oväntat besök muntrar upp oss i vardags-sysslorna. Linda Hunter, gift med filmklipparen Martin Hunter, dyker en dag upp med ett engelskt filmteam i hälarna. Anledningen, den att söka en miljö (s.k location scouting) lämplig för en filmatisering av ett mord-drama. Linda har föreslagit att vårt hus, med skogen som kuliss, skulle vara en lämplig "setting" för ett bestialiskt avdagatagande. Vi tar en s.k. "selfie" för att minnas tillfället.

 

 

 FEBRUARI 2017

 

 

Vintern segar på med råkyla och bitande vindar. Snötäckt, men dekorativ, bänken där vi vackra sommarkvällar ofta sitter för att fånga dagens sista soltrålar. För en tid sedan fann jag i mina gömmor en panoramabild, som jag tog när vi, nyligen gifta och förhoppningsfulla, hade köpt Jannis-gården, och därtill en rejält tilltagen egendom. Från vår tomt kunde vi se hela sluttningen ner mot dalgången, och Tjärn i hela sin utbredning från öster till väster. Numera kan vi bara glimtvis se sjön genom ett raster av lövträd och högvuxna granar. Landskapet har onekligen förändrats genom åren – precis som du och jag.
 

 


 

Efter att vi avvecklade vårt handelsbolag förra året, har mitt flugbinderi gått på sparlåga. En smula saknar jag det, men samtidigt känns det befriande att slippa stress och deadlines. Hellre binder jag en och annan dun-krok i lugn och ro, håller fingerfärdigheten vid liv och behöver exempelvis inte längre riskera den kollektiva vreden hos ett gäng entusiastiska flugfiskare, som står med ryggsäckarna packade inför Norge-resan – och inte får sina flugor i tid. Mitt senaste projekt, en samling klassiska Black Pennell på krok 12. En fluga intimt förknippad med mina somrar i Skotska Höglandet, när livet lekte, inga sorger fördunklade himlen och ungdomen var utan slut.
 

 

 


 

Det var för snart trettio år sedan Bibi och jag, tillsammans med dåvarande prästen Thomas Söderberg, poserade utanför porten till Svärdsjö Kyrka. Vi hade just gift oss och fått vigseln bevittnad av min barndomsvän Sven-Erik och hans fru Gunvor, och det var hon som den gången med sin kamera förevigade evenemanget. När vi för ett par söndagar sedan besökte högmässan i Svärdsjö Kyrka fann vi att Thomas, numera Biskop Emeritus, tillfälligtvis vikarierade för ordinarie präst. Vi påminde honom om vår vigsel för länge sedan, och efter kaffestunden i vapenhuset ställde han välvilligt upp för ett foto tillsammans med oss - i samma ordning som på Gunvors foto.

 

 

 

 JANUARI 2017

 

 

Det nya decenniet inleds med kyla och bitande vindar. I mörkret, på väg hem efter ett besök hos vänner på Damm-höjden, hör jag för första gången den här vintern snön knarra under skorna. Ett ljud intimt förknippat med min barndom, då en rad vintrar bjöd på låga temperaturer och skosulorna beständigt knarrade i mötet med kall snö. Vad kylan beträffar får jag allt oftare anledning att kasta bekymrade blickar på vår lilla tappra amerikanska lönn, som står så ensam och övergiven i en snödriva. Rådjuren har lämnat henne i fred, nu gäller det att överleva till vår och snösmältning.
 

 


 

En smula nostalgi i vintermörkret. New Zealand, januari månad år 1984. Jag kommer inte ihåg vem som tog bilden, men jag minns hettan, solskenet, det kristallklara vattnet och de vackra öringarna och regnbågarna. Jag hade varit cancer-sjuk, gått igenom ett par operationer, och min realistiske läkare gav mig rådet att göra någonting trevligt ”medan du kan”. Hemma igen vid mitten av maj efter en lång sejour på Tonga i Söderhavet. Brun som en pepparkaka, med en känsla av att ha fått en frist innan hoten tornade upp sig på nytt. Tack doktor Lars Bergman, du gav mig tillförsikt, värdet av positivt tänkande - och en ärlig bedömning av mina chanser att överleva.
 

 

 


 

Efter ett kärvt årsskifte vad temperaturen beträffar, kommer ett omslag till mildare väder. Vid ett besök i den trivsamma staden Falun gör vi en promenad runt sjön Tisken, där isarna redan börjar ge med sig. Det känns som vår i luften, trots att almanackan säger något helt annat. Mina tidigaste minnen av Tisken är de båttävlingar, som emellanåt arrangerades där. I täta led längs stränderna entusiastiska åskådare, då hästkrafterna släpptes loss på vattnet. Särskilt minns jag Hornet (Getingen), en våldsamt motorstark racerbåt som fick hela sjön att svalla.

 

 


Hemsida Om oss själva Vintjärn Flugor och Fiske Vänner